Remko

Als jongetje van nog geen tien jaar liep ik al rond met een camera, een pocket cameratje met een 110 film. Nu ben ik ruim 15 jaar professioneel fotograaf, maar tussen mijn tiende en de start van mijn professionele fotografie, ben ik ook altijd blijven fotograferen. Ik schrijf verhalen met beeld.

De Fotograaf

In 1997 studeerde ik af aan de Fotovakschool terwijl ik ernaast al jaren lang een fotovakwinkel runde. Tijdens mijn studie heb ik mij ontwikkeld in verschillende disciplines van de fotografie. In 2001 nam ik eindelijk de stap en begon in opdracht te werken nadat ik de fotovakhandel vaarwel gezegd had. De eerste jaren voornamelijk als journalistiek portret fotograaf voor kranten, tijdschriften en als illustratief fotograaf voor verschillende educatieve uitgeverijen. Later heb ik mij meer toegelegd op woning fotografie, optimale vastgoedpresentatie voor makelaardij onder mijn andere bedrijsnaam IJ-home Presentation. Daarnaast fotografeer ik regelmatig congressen, conferenties, evenementen en seminars.

De Onderzoeker

Om diversiteit en het plezier in het werk vast te houden legt ik mij regelmatig toe op projecten waarbij fotografie vaak een onderzoek is binnen een thema. Wanneer je kijkt naar foto’s die ik maak voor mijn vrije werk, zul je zien dat het meestal een onderzoek is die ik middels fotografie probeer uit te diepen. Meestal zijn de foto’s geen eindresultaat, maar een tussentijdse weergave van het proces.
Ook legt ik mij steeds meer toe op het maken van portretten. Ook dat is voor mij onderzoek om weer te geven wat mij in die persoon fascineert.

De docent

Naast het fotograferen, zit ook het lesgeven in mijn bloed. Vrijwel vanaf het begin van mijn fotografie loopbaan, heb ik lesgegeven aan diverse fotografie instellingen en scholen, zoals de Fotoacademie, Fotogram, het Bernard Lievegoed College for Liberal arts, Hogeschool van Amsterdam en aan privé onderwijs instellingen en privé groepen.

Er is bij mij altijd een sterke scheiding tussen opdracht en vrij werk. In mijn vrije werk experimenteer ik graag.

Fotografie zie ik als hulpmiddel waarbij de techniek niet bepalend is, maar je wel kan helpen binnen je expressie.

Daarom grijpt ik regelmatig terug op oude technieken, zoals 8×10 inch vlakfilm camera of 4×5 inch Loopbodem camera met daarop een 19e eeuws objectief. Maar soms pakt ik zelfs weer een oude Kodak Box uit de kast omdat dit voor het beeld een interessante weergave kan geven.

Als ik de vraag gesteld krijgt wat voor merk camera ik gebruikt, is mijn antwoord altijd “gewoon een camera”. Dat is namelijk een totaal irrelevante vraag. Een camera neemt beeld op, maar de fotograaf maakt het beeld. Voor een van mijn laatste projecten, deel twee van “Collecting Trees” heb ik zelfs alleen met mijn mobiele telefoon gefotografeerd.

Meer weten?

Neem contact op voor meer informatie.